Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Επικαιρότητα | ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΜΑΝΟΥ ΙΑΤΡΙΔΗ

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΜΑΝΟΥ ΙΑΤΡΙΔΗ

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις 25 Απριλίου έφυγε, πλήρης ημερών, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Σωματείου μας, ο Μάνος Ιατρίδης και όλοι αισθανόμαστε μεγάλη λύπη για την απουσία του. Ο Μάνος Ιατρίδης, ο Δάσκαλος, ο Οραματιστής, ο Εμψυχωτής, ο Ευπατριδης, υπήρξε ο ιδρυτής και ο πρώτος και μακροβιότερος Διευθυντής του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Το έτος 1978 ο Μάνος Ιατρίδης ηγήθηκε Ομάδας πρωτοβουλίας 24 Θεσσαλονικέων, οι οποίοι οραματίσθηκαν την ίδρυση του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (ΤΜΘ), με στόχο τη διατήρηση και προβολή της τεχνολογικής κληρονομιάς, καθώς και τη διάδοση του τεχνολογικού και επιστημονικού πολιτισμού, στην πόλη μας.

Είχε συνεχή παρουσία  στο Μουσείο προωθώντας, ως Διευθυντής, τους σκοπούς και την ανάπτυξη του. Με τον πλούτο των ιδεών του, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του από πλήθος Μουσείων που είχε επισκεφθεί στην Ευρώπη και την Αμερική,  πέτυχε την ανάδειξη του ΤΜΘ σε ένα σημαντικό Οργανισμό και ένα Κέντρο αναφοράς του εκπαιδευτικού κόσμου της Θεσσαλονίκης  και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε σειρά από δραστηριότητες και εξελίξεις, αντιμετωπίζοντας τα σχετικά θέματα με μεγάλη αποφασιστικότητα, διπλωματία και σύνεση, συμβάλλοντας στις επιτυχίες και ενθαρρύνοντας μας στις δύσκολες στιγμές,

Επί των ημερών του πραγματοποιήθηκε σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια και διαλέξεις, μεγάλος αριθμός περιοδικών εκθέσεων, τεχνικών ομίλων, εκθέσεων Μαθητικών κατασκευών και πολλών άλλων δραστηριοτήτων σχετικών με τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, που συνέβαλαν στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος της Πολιτείας και των Ιδιωτών για το έργο του ΤΜΘ.

Η καλλιέργεια του κύρους, της αξιοπιστίας και του δυναμικού του ΤΜΘ, που προώθησε ο πολύπλευρος Μάνος Ιατρίδης, μαΖί με τον αείμνηστο Πρόεδρο καθηγητή Νικόλαο Οικονόμου, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την ανάθεση από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Σωματείο του έργου της δημιουργίας και της κατασκευής των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας.

Το ενδιαφέρον του συνεχίσθηκε για τα θέματα του Σωματείου, το οποίο εντωμεταξύ μετονομάσθηκε σε «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης», καθώς και για το Ίδρυμα και σχετικά πρόσφατα οργανώσαμε μαζί του τον εορτασμό για τη συμπλήρωση «50 χρόνων από την γέννηση της Ελληνικής τηλεόρασης», στην οποία υπήρξε  πρωταγωνιστής.

Κάθε συνάντηση ή συνεργασία μαζί του αποτελούσε μια πολύτιμη εμπειρία και πολύτιμο εφόδιο για το μέλλον.

Ο Μάνος Ιατρίδης ήταν λάτρης της τελειότητας και εχθρός της ευκολίας και της προχειρότητας. Είχε πάντα άποψη σε κάθε θέμα του Μουσείου, αλλά ποτέ δεν την επέβαλε στους συνεργάτες του. Πάντα συζητούσε μαζί μας τα θέματα και κάθε σημαντική ενέργεια αποφασιζόταν από την ομάδα.

Από όλους τους τίτλους που είχε, του ταίριαζε περισσότερο ο τίτλος του «Δασκάλου» και σχεδόν όλοι μας έχουμε γευθεί τη γοητεία και την αξία των λόγων του.

Ο Μάνος Ιατρίδης δημιούργησε στο Μουσείο ένα περιβάλλον καινοτομίας, αξιοκρατίας και στόχων, καθώς και στέρεων υποδομών για εργασιακή νοοτροπία και ορθές πολιτικές.

Όλοι οι συνεργάτες του και οι φίλοι του θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη, με θαυμασμό και σεβασμό

Γιάννης Παπαευσταθίου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Φίλοι του Ιδρύματος Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης», ύστερα από το άγγελμα του θανάτου του επίτιμου Προέδρου του, Μάνου Ιατρίδη, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση, σήμερα Τρίτη 25/4/2017, τα ακόλουθα :
α) Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος β) Αντί στεφάνου  να καταθέσει στο Παιδικό χωριό SOS το ποσό των 100 ? γ) να ζητήσει από τη Διοίκηση του Ιδρύματος την μετονομασία της αίθουσας εκπαίδευσης του ισογείου σε «Εστία Δημιουργικότητας Μάνος Ιατρίδης» και δ) Να ζητήσει από το Δήμο Θεσσαλονίκης την ονοματοδοσία ενός δρόμου της πόλης με το όνομα του Μάνου Ιατρίδη

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, διά του Προέδρου του καθηγητή κ. Μιχάλη Σιγάλα, αποφάσισε α) Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος β) Αντί στεφάνου  να καταθέσει στον Φιλανθρωπικό Οργανισμό ΚΙΒΩΤΟΣ το ποσό των 100 Ευρώ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΗΣΙΣ

Αρκετοί από εμάς είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον Μάνο Ιατρίδη, να μάθουμε και να εμπνευστούμε από αυτόν, να συνεργαστούμε μαζί του, να διαφωνήσουμε μαζί του για κάτι, να ενθουσιαστούμε μαζί του για κάτι άλλο. Ορισμένοι από εμάς, πάλι, έχουμε απλά ακούσει τον «μύθο» του.
Για όλους μας, όμως, ήταν και θα είναι «ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα», που λέγεται Μουσείο Τεχνολογίας στην Ελλάδα.
Ο άνθρωπος που έβλεπε το μέλλον με σεβασμό στο παρελθόν, ο άνθρωπος που δεν συμβιβάστηκε ποτέ με την μιζέρια και την μετριότητα,
που ζητούσε από όλους τα μέγιστα, γιατί αυτό πρόσφερε και ο ίδιος.
Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και αγάπη, κάθε φορά που θα αναζητούμε το καλύτερο, το αποδοτικότερο, το ευφυέστερο.
Το κάνουμε ήδη, όταν λέμε «κάντο καλύτερο, θα το δει ο Ιατρίδης».

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 12 Ιούλιος 2017 10:42  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1905

Ο ʼλμπερτ Αϊνστάϊν διατυπώνει την ειδική θεωρία της σχετικότητας και περιγράφει το Σύμπαν.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου