Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Ελάτε στο Astroparty 21.9.2018!

E-mail Εκτύπωση PDF

 

 

Astroparty, Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018


Ανοιχτή εκδήλωση στο ΝΟΗΣΙΣ

Το ΝΟΗΣΙΣ σας καλεί στο φετινό Astroparty, μια μέρα ανοιχτή για το κοινό με ποικιλία δραστηριοτήτων από το χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας για όλες τις ηλικίες. Μια ευκαιρία να γνωρίστε το ΝΟΗΣΙΣ, έναν πολυχώρο άτυπης εκπαίδευσης, όπου η επιστήμη συνδυάζεται με τη βιωματική εμπειρία και η γνώση με την ψυχαγωγία.

Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν, τόσο στον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

© Ακτινογραφώντας το Σύμπαν, προβολή στο Πλανητάριο
Ώρες: 15:30, 16:30, 17:30, 18:30, 19:30, 20:30
Τιμή εισιτηρίου 2?
Εισιτήρια διατίθενται στο ταμείο από τις 15.00.
Τα έσοδα θα διατεθούν στον Σύλλογο Φίλων του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης-πρώην ΚΕ.ΠΕ.Π. «Ο Άγιος Δημήτριος».

© Super Speedway, προβολή στο Κοσμοθέατρο
Ώρες: 15:15, 16:15, 17:15, 18:15, 19:15, 20:15
Τιμή εισιτηρίου 2?
Εισιτήρια διατίθενται στο ταμείο από τις 15.00.
Τα έσοδα θα διατεθούν στον Σύλλογο Φίλων του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης-πρώην ΚΕ.ΠΕ.Π. «Ο Άγιος Δημήτριος».

© Φανταστικό ταξίδι, προβολή στον Προσομοιωτή
Παρακολούθηση από σταθερή θέση.
Είσοδος ελεύθερη

© Μουσείο Τεχνολογίας
Ώρες εισόδου: 15:30, 16:30, 17:30, 18:30, 19:30, 20:30
Είσοδος ελεύθερη με κουπόνια που θα διανέμονται 60 λεπτά πριν από κάθε ορισμένη είσοδο.

© Γιατί είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη; Ώρα 18.00
Παρουσίαση στο Αμφιθέατρο, από τον ομ. καθ. ΑΠΘ, Σταύρο Αυγολούπη.
Είσοδος ελεύθερη με κουπόνια που διατίθενται από τις 15.00.

© Υπάρχουν Έλληνες YouTubers που μιλάνε για την επιστήμη; Ώρα 20.00
Παρουσιάσεις στο Αμφιθέατρο από τους YouTubers, Στάμο Αρχοντή ? ?The Mad Scientist? και Στέφανο Βαμβάκο ? «Καθημερινή Φυσική».
Είσοδος ελεύθερη με κουπόνια που διατίθενται από τις 15.00.

© 8  beat, αφιέρωμα σε video games, παιχνιδομηχανές και μουσική της δεκαετίας του ΄80.
Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων. Είσοδος ελεύθερη.

© Ρομποτική, επίδειξη και workshop. Είσοδος ελεύθερη.

© Green Infopoint, εγκατάσταση που παρουσιάζει θετικές και αρνητικές όψεις οικολογικών ζητημάτων που αφορούν τη Γη. Είσοδος ελεύθερη.

© Megaπειράματα, επίδειξη εντυπωσιακών πειραμάτων Φυσικής. Είσοδος ελεύθερη.

© Εργαστήρια για παιδιά, 6 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 3-10 ετών. Είσοδος ελεύθερη.

© Επιστημονικά παιχνίδια και πειράματα Φυσικής, με συμμετοχή των ?Physics Partizani?. Είσοδος ελεύθερη.

© Παιχνίδια του μυαλού, γρίφοι και οπτικές ψευδαισθήσεις για να ακονίστε το μυαλό σας. Είσοδος ελεύθερη.

© Κέρδισε ένα τηλεσκόπιο! ? Διαγωνισμός με έπαθλο τηλεσκόπιο, προσφορά της εταιρίας «Πλανητάριο Θεσσαλονίκης».

© Αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.

© Ακροβάτες και street performers στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

© Συναυλία με τους M.A.t.E., ηλεκτρονική μουσική από ένα ανερχόμενο συγκρότημα της πόλης. Είσοδος ελεύθερη.

© Πυροτεχνήματα για το κλείσιμο της βραδιάς.

Είσοδος από τις 15.00.

 

ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ 14, 2018

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 18 Σεπτέμβριος 2018 11:15
 

Ig: Ποιοι κέρδισαν τα «Νόμπελ τρελού επιστήμονα»

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Τα δέκα βραβεία Ig, που απονέμονται από το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό Annals of Improbable Research, δίνονται σε αντισυμβατικές μελέτες και ανακαλύψεις

 

Ig: ? ???????? ???­??????ƒ?±?½ ?„?± ?«??Œ???€???» ?„????»??? ???€???ƒ?„???????½?±?» | in.gr

 

in.gr

14 Σεπτεμβρίου 2018Το καταδυόμενο τρενάκι «τρόμου» του λούνα παρκ αποτελεί ένα αποτελεσματικό τρόπο για να απαλλαχθεί κανείς από τις πέτρες που έχει στους νεφρούς, γι? αυτό όσοι βασανίζονται από νεφρολιθίαση, καλά θα κάνουν να κάνουν συχνά τέτοιες καταβάσεις. Οι Αμερικανοί ουρολόγοι που κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, είναι οι νικητές του φετινού βραβείου Ig Ιατρικής.

Για 28η χρονιά, τα βραβεία Ig, γνωστά και ως «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα», απονεμήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε τελετή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπως γίνεται κάθε χρόνο μερικές εβδομάδες πριν την απονομή των κανονικών Νόμπελ.

Κάθε νικητής έχει 60 δευτερόλεπτα για να ευχαριστήσει το κοινό για το βραβείο του, ενώ ένα οκτάχρονο κοριτσάκι στη σκηνή δίπλα του φροντίζει να τον κρατήσει εντός χρονικών ορίων, φωνάζοντάς του «σε παρακαλώ σταμάτα, γιατί βαρέθηκα!».

Τα δέκα βραβεία Ig, που απονέμονται από το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό Annals of Improbable Research, δίνονται σε αντισυμβατικές μελέτες και ανακαλύψεις -συχνά άχρηστες, αλλά ακόμη συχνότερα δημοσιευμένες σε σοβαρά επιστημονικά περιοδικά- που κάνουν τους ανθρώπους να γελάσουν, αλλά και να σκεφθούν πιο σοβαρά πάνω σε κάποιο θέμα.

Για παράδειγμα, ο καθηγητής Ιατρικής του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Ντέιβιντ Γουάρτινγκερ, που πήρε το Ig Ιατρικής, είχε πράγματι έναν ασθενή με πέτρα στους νεφρούς, ο οποίος απρόσμενα την ξεφορτώθηκε στις διακοπές του, όταν ανέβηκε στο τρομακτικό τρενάκι Big Thunder Mountain στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο πάρκο της Ντίσνεϊ στη Φλόριντα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η πέτρα φεύγει καλύτερα (με πιθανότητα 64%) αν ο ασθενής κάθεται στην πίσω θέση του βαγονέτου από ό,τι στην μπροστινή (17%).


Περισσoτερα...
 

Η έκτη μαζική εξαφάνιση της ζωής στον πλανήτη Γη έχει ήδη ξεκινήσει

E-mail Εκτύπωση PDF

ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ

 


Συντάκτης:

Σπύρος Μανουσέλης


Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο δυσοίωνο συμπέρασμα ότι, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, βαδίζουμε ολοταχώς προς τον πλήρη αφανισμό των περισσότερων ζωικών ειδών που υπάρχουν στον πλανήτη μας. Αν αυτό ισχύει, τότε διανύουμε ανεπιστρεπτί την 6η μαζική εξαφάνιση των κυρίαρχων, μέχρι σήμερα, μορφών ζωής.

Σε ποιες ενδείξεις βασίζεται η καταστροφική διάγνωση πολλών διαπρεπών επιστημόνων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτή η μαζική εξαφάνιση οφείλεται, αυτή τη φορά, σε ανθρωπογενή αίτια και όχι σε τυχαίους εξωγενείς παράγοντες; Είναι δηλαδή το αποτέλεσμα της παντελώς ανορθολογικής και αδηφάγου ανθρώπινης εκμετάλλευσης του πλανήτη από ένα και μοναδικό είδος -το δικό μας- το οποίο εμφανώς αδυνατεί να ελέγξει ή να αντιστρέψει αυτή την (αυτο-)καταστροφική πορεία.

Για να αξιολογήσουμε, όμως, αυτές τις προβλέψεις είναι απαραίτητο να προσδιορίσουμε τι ακριβώς εννοούμε και με ποια επιστημονικά κριτήρια μπορούμε να αποφασίζουμε με σχετική ασφάλεια για το ποια μακροεξελικτικά και πλανητικά φαινόμενα πρέπει να περιγράφονται ως«μαζική εξαφάνιση».

Ποιoς ο ρόλος και το μέλλον του ανθρώπινου είδους σε αυτές τις εξελίξεις;


Σχεδόν κάθε εβδομάδα, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται στα ΜΜΕ νέες και πιο τεκμηριωμένες έρευνες
που επιβεβαιώνουν την κλιματική και οικολογική κατάρρευση η οποία εκτυλίσσεται πλέον όχι σε τοπικό
αλλά σε πλανητικό επίπεδο και πολύ ταχύτερα απ¨ό,τι προβλέπαμε.

Πρόκειται για περίπλοκα και αλληλοδιαπλεκόμενα καταστροφικά φαινόμενα, τα οποία, εφόσον ξεκινήσουν, πολύ δύσκολα αναστρέφονται επειδή δημιουργούν ανατροφοδοτούμενους και αυτοενισχυτικούς «βρόχους ανάδρασης»: ό,τι συνήθως αποκαλείται «feedback loops», δηλαδή οι κλειστοί λειτουργικά βρόχοι ανάδρασης που όχι μόνο εκδηλώνονται αυθόρμητα σε όλα τα πολύπλοκα συστήματα, αλλά, επιπλέον, τείνουν να υποβαθμίζουν τη δομή και την εύρυθμη λειτουργία αυτών των συστημάτων ακόμη κι όταν εκλείψουν οι αιτίες που επέτρεψαν την εγκατάσταση τέτοιων -υποτίθεται- «φαύλων κύκλων».

Χάρη σ? αυτόν τον ύπουλο και μη ντετερμινιστικό τρόπο, κάποιες φαινομενικά «αθώες» τοπικές καταστροφές (οικολογικές, κλιματικές, επιδημιολογικές ή και οικονομικές) μπορούν κάλλιστα να πυροδοτήσουν απροσδόκητες αλλαγές που, με τη σειρά τους, οδηγούν σε ευρύτερες και μη αναστρέψιμες καταστροφές σε πλανητικό επίπεδο!

Υπό αυτήν ακριβώς την έννοια, τους δύο τελευταίους αιώνες μια σειρά από φαινομενικά εξωγενείς και ανεξάρτητους παράγοντες, όπως η προοδευτική κλιματική κατάρρευση, η γεωλογική υπερεκμετάλλευση σε συνδυασμό με τη συστηματική υποβάθμιση των περισσότερων οικοσυστημάτων, ευθύνονται από κοινού για τον αφανισμό κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερων βιολογικών ειδών και οδηγούν αναπόδραστα στην 6η μαζική εξαφάνιση που, όπως όλα δείχνουν, έχει ήδη ξεκινήσει στις μέρες μας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 14 Σεπτέμβριος 2018 10:28 Περισσoτερα...
 

Η φαντασία δεν είναι σημαντικότερη της γνώσης.

E-mail Εκτύπωση PDF

 

 

Aφήστε που όταν η φαντασία στερείται γνώσεων είναι κακόβουλη και επικίνδυνη. Η αποδεδειγμένη γνώση μπορεί να δημιουργήσει τεκμηριωμένη φαντασία, η οποία με τη σειρά της θα εξελίξει την επιστήμη.

Σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις του ο Αϊνστάιν, το 1929, λέει:

"Είμαι αρκετά καλλιτέχνης και σχεδιάζω ελεύθερα με την φαντασία μου. Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη. Η φαντασία περικυκλώνει τον κόσμο."

Εκείνη την περίοδο η  φήμη του είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, πλέον ήταν αναγνωρισμένη η ιδιοφυΐα του για τον καθορισμό των αρχών της σχετικότητας, αν και πολύ λίγοι κατάλαβαν τι εννοούσε.

Η παραπάνω φράση του μπορούσε πολύ εύκολα να αλλοιωθεί, όπως κι έγινε φυσικά.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 12 Σεπτέμβριος 2018 21:55 Περισσoτερα...
 

Kηδεmanager για την σκολίωση, φίδι - φύλακας & ρομπότ που καθαρίζουν ακτές

E-mail Εκτύπωση PDF

Είναι μερικές από τις καινοτομίες μαθητών από την Κεντρική Μακεδονία που παρουσιάζονται στην 83ης ΔΕΘ στο περίπτερο του ΝΟΗΣΙΣ

 

 

 

 

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

 

Τι κοινό έχουν ένα ρομποτικό φίδι-φύλακας, ένα σύστημα μέτρησης σκολίωσηςυποβρύχια ρομπότ που καθαρίζουν τη θάλασσα και ένας αραβικό-ελληνικός μεταφραστής ο οποίος «κατεβαίνει» από τους χρήστες του smartphone ή του tablet;

Αποτελούν καινοτομίες μαθητών από την Κεντρική Μακεδονία, με τις οποίες τα αντίστοιχα σχολεία συμμετείχαν στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στο Νόησις, και που θα παρουσιάσουν στο περίπτερο 14 (της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας) της 83ης ΔΕΘ στο stand του Νόησις από το Σάββατο 8 μέχρι και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018.

«Στην φετινή Διεθνή Έκθεση το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ πρωτοπορεί και δίνει το βήμα στους μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας να παρουσιάσουν τις καινοτομίες και την εφευρετικότητα τους. Ένα μικρό δείγμα από καινοτόμες κατασκευές, ρομποτικές διατάξεις και λογισμικά που παρουσιάστηκαν στο ΝΟΗΣΙΣ το 2018 κατά την διάρκεια του 10ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής καθώς και στην Έκθεση "τα ΕΠΑΛ δημιουργούν στην Κεντρική Μακεδονία".

Σε ρόλο εκθέτη, οι μαθητές θα προσπαθήσουν να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να μας εντυπωσιάσουν με τα επιτεύγματά τους»δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Συντονιστής Μαθητικών Συνεδρίων Πληροφορικής

κ. Κώστας Ηλιάδης, και συμπλήρωσε: «Κάθε χρόνο πάνω από 200 Projects παρουσιάζονται στο ΝΟΗΣΙΣ, περισσότεροι από 400 εκπαιδευτικοί και 3000 μαθητές συμμετέχουν ως εισηγητές.

Πυλώνες υλοποίησης και υποστήριξης είναι η Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Παιδείας, το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ, το Σωματείο Φίλοι του ΝΟΗΣΙΣ και οι Σχολικοί Σύμβουλοι.

Φέτος στην ΔΕΘ θα πάρουμε μια μικρή γεύση από την εφευρετικότητα τους.

Μαθητής Λυκείου Ανατόλια θα μας καταπλήξει με την κατασκευή του στο τομέα της Ιατρικής. Ο Kηδεmanager έχει σχεδιαστεί ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της Σκολίωσης και θα μας κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων του με σύνδεση αποτελεσμάτων ακόμα και στα smartphones του ασθενή & γιατρού.

Μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Αριδαίας θα μας παρουσιάσουν ένα ρομποτικό φίδι... φύλακα, που αντιστέκεται στους εισβολείς με ρεαλιστική κίνηση ζώου.

Μαθητής του Γυμνασίου Κοπανού θα μας δείξει πως έφτιαξε ένα ρομπότ 1 μέτρου με ανακυκλώσιμα υλικά που κινείται και μιλάει.

Μαθητές του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς θα μας μιλήσουν για τα Hydrabots, τα 2 υποβρύχια ρομπότ τους που τα προγραμματίζουν για καθαρισμό θαλασσών από απόβλητα.

Μαθητές από το 5ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου θα μας δείξουν πώς αντιλαμβάνονται την έξυπνη γεωργία με το Ρομπότ Αμπελουργό.

Μαθητές από το Επαγγελματικό Λύκειο Αλεξάνδρειας θα μας κάνουν επίδειξη δικών τους apps για κινητά και smartphones για χρήση σαν μεταφραστής  στους πρόσφυγες αλλά και εφαρμογή βοήθημα στην μελέτη σχολικών μαθημάτων για τους συμμαθητές τους.

Δεκάδες ακόμα μαθητές και έργα θα περάσουν από το περίπτερο του ΝΟΗΣΙΣ με σκοπό να μας εκπλήξουν και να μας ευαισθητοποιήσουν».

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 11 Σεπτέμβριος 2018 17:11 Περισσoτερα...
 


Σελίδα 1 από 145

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

Διαφήμιση

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1947

Η τηλεόραση μπαίνει στα σπίτια των Αμερικανών.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου