Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Ελληνικές επιτυχίες στη 35η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα

E-mail Εκτύπωση PDF

Hellenic Mathematical Society

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε η 35η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στo Βελιγράδι  από 7 έως 12 Μαΐου 2018 με τη συμμετοχή  έντεκα ομάδων από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με παράδοση στα μαθηματικά, καθώς και εννέα φιλοξενούμενες χώρες από την Ευρώπη και την Ασία.

 

bmo2018-logo

Η Ελληνική αποστολή κατέκτησε τρία Αργυρά, ένα Χάλκινο μετάλλιο και μια Εύφημη Μνεία.

Συγκεκριμένα:

Λώλας Δημήτριος, Εκπαιδευτήρια ΑΘΗΝΑ - Αργυρό Μετάλλιο
Τσιάμης Ραφαήλ, Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗΣ - Αργυρό Μετάλλιο
Μελάς Δημήτριος, Σχολή ΜΩΡΑΪΤΗ - Αργυρό Μετάλλιο
Μιχαλάκης Βάιος Ραφαήλ, ΝΕΑ ΣΧΟΛΗ ΝΤΑΓΚΑΣ - Χάλκινο Μετάλλιο
Προδρομίδης Κυπριανός Ιάσων, ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ, - Εύφημη Μνεία

Αρχηγός της Ελληνικής αποστολής ήταν ο Σιλουανός Μπραζιτίκος και  υπαρχηγός ο  Μιχαήλ Σαράντης.

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία συγχαίρει την Ελληνική αποστολή. Οι συνεχείς αυτές διακρίσεις δικαιώνουν τις προσπάθειες της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και ενεργούς δράσης, για την αναβάθμιση της Μαθηματικής Παιδείας στη χώρα μας και τη στήριξη της επιστήμης των Μαθηματικών και αναδεικνύουν τις δυνατότητες των Ελλήνων μαθητών, ενισχύοντας την πίστη μας σε ένα καλύτερο αύριο.

Μεγάλος Χορηγός της Ελληνικής Ομάδας ήταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
Ο Πρόεδρος: Ανάργυρος Φελλούρης, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου  
Ο Γενικός Γραμματέας: Ιωάννης  Τυρλής, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 15/05/2018

ΠΗΓΗ: www.esos.gr

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 20 Ιούλιος 2018 22:30
 

Τι σχεδίασε ο Ευκλείδης;

E-mail Εκτύπωση PDF

Την εξέλιξη των διαγραμμάτων στα «Στοιχεία» του Ευκλείδη διά μέσου των αιώνων παρακολουθεί μια πρωτότυπη μελέτη φέρνοντας στο φως την κρυφή ιστορία τους

 

Φαφούτη Λαλίνα

 

???? ?ƒ?‡???????±?ƒ?? ?? ?•?…???»???????·?‚;

Στις αραβικές μεταφράσεις τα διαγράμματα αντιστράφηκαν ώστε να «διαβάζονται» από τα δεξιά
προς τα αριστερά και παραδόξως αυτό πέρασε στη συνέχεια και σε κάποιες λατινικές μεταφράσεις

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  27/08/2017

 

Η ιστορία των διαγραμμάτων στα «Στοιχεία» του Ευκλείδη, καθώς αυτά περνούσαν από γενιά σε γενιά και από αντιγραφή σε αντιγραφή επί αιώνες, αρχίζει να ξεδιπλώνεται για πρώτη φορά μπροστά στα μάτια μας χάρη σε έναν μελετητή ο οποίος είχε την έμπνευση να τα κοιτάξει πιο προσεκτικά. Αντίθετα με την ως τώρα καθιερωμένη πρακτική, η οποία εστίαζε σχεδόν αποκλειστικά στο κείμενο, ο Εουνσου Λι από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επικεντρώσει τα τελευταία πέντε χρόνια το ενδιαφέρον του στα σχήματα. Εξετάζοντας εκατοντάδες αρχαία και νεότερα χειρόγραφα καθώς και τυπωμένα βιβλία, ο ερευνητής διαπίστωσε ότι τα διαγράμματα αυτού του θεμελιώδους μαθηματικού έργου έχουν υποστεί σημαντικές μεταβολές από τους αντιγραφείς και τους μεταφραστές στο πέρασμα των χρόνων. Τα ευρήματά του, τα οποία παρέχουν πληροφορίες για τα μαθηματικά και για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι τα «έβλεπαν» και τα μελετούσαν σε κάθε εποχή, ανοίγουν ένα εντελώς καινούργιο πεδίο μελέτης και συζήτησης για την ιστορία της επιστήμης.

Από τα μαθηματικά στα αρχαία

Η ασυνήθιστη έρευνα που έχει ξεκινήσει ο Νοτιοκορεάτης επιστήμονας στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του οφείλεται ίσως σε μεγάλο βαθμό στο... μεικτό επιστημονικό υπόβαθρό του. Όπως λέει μιλώντας στο «Βήμα», το πρώτο πτυχίο του ήταν στα μαθηματικά, όμως κάποια στιγμή γοητεύθηκε τόσο από τον Όηρο και τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς ώστε αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση και να στραφεί προς τις κλασικές σπουδές.

Η ιδέα για τη μελέτη των σχημάτων στη γεωμετρία του Ευκλείδη του ήρθε την πρώτη φορά που είδε ένα αρχαίο «πρωτότυπο» γραμμένο στα ελληνικά. «Με εξέπληξε το γεγονός ότι τα διαγράμματα ήταν πολύ διαφορετικά από τις σύγχρονες εκδοχές τους» μας εξηγεί. «Θέλησα να διερευνήσω την ιστορία τους και έτσι γεννήθηκε αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο έχω την τύχη να έχω ως σύμβουλο έναν σπουδαίο καθηγητή, τον Ρεβιέλ Νετς, κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο μελετητή των κειμένων του Αρχιμήδη και του Ευκλείδη».

Στο κυνήγι των αντιγράφων

Το πραγματικό πρωτότυπο των «Στοιχείων», τα οποία ο αλεξανδρινός μαθηματικός έγραψε γύρω στο 300 π.Χ., φυσικά δεν υπάρχει σήμερα (το αρχαιότερο «δείγμα» που διαθέτουμε είναι ένα κομμάτι παπύρου που χρονολογείται περίπου στον 3ο αιώνα μ.Χ.).Τα αντίγραφά τους που έχουν σωθεί ως τις ημέρες μας είναι ωστόσο πολλά, αφού η πραγματεία του Ευκλείδη υπήρξε βασική για τη μελέτη των μαθηματικών επί δύο και πλέον χιλιετίες. Θεωρείται μάλιστα ότι τα «Στοιχεία», στην πρωτότυπη ελληνική εκδοχή τους καθώς και στις μεταφράσεις τους στα λατινικά ή στα αραβικά, αποτέλεσαν κατά τον Μεσαίωνα το δεύτερο πλέον «αντιγραφόμενο» βιβλίο μετά τη Βίβλο.

Για την έρευνά του ο κ. Λι μελέτησε αντίγραφα σε κάθε μορφή: παπύρους, περγαμηνές, χειρόγραφα και τυπωμένα βιβλία (η πρώτη έντυπη έκδοση των «Στοιχείων» κυκλοφόρησε το 1482). «Εκατοντάδες χειρόγραφα είναι διασκορπισμένα σε όλη την Ευρώπη. Προσπάθησα να εξετάσω όσο το δυνατόν περισσότερα» εξηγεί. «Πήγα στο Βατικανό, στην Οξφόρδη, στο Παρίσι, στη Φλωρεντία, στην Αυστρία... Φυσικά δεν μπόρεσα να πάω παντού, ούτε να τα εξετάσω όλα. Στην Κωνσταντινούπολη, για παράδειγμα, υπάρχει ένα ωραίο χειρόγραφο αλλά δεν μπόρεσα να πάω λόγω της κατάστασης εκεί». Παρ' όλα αυτά, κατόρθωσε να συλλέξει έναν άκρως ικανοποιητικό όγκο δεδομένων. «Εχω συγκεντρώσει ελληνικά χειρόγραφα, αραβικά χειρόγραφα, λατινικά χειρόγραφα καθώς και τυπωμένες εκδόσεις και μερικούς παπύρους» λέει. «Συνολικά έχω εξετάσει περί τα 250 χειρόγραφα».

Σκαμπανεβάσματα στην ποιότητα

Αναλύοντας όλο αυτό το υλικό για περίπου 35 από τις πιο σημαντικές προτάσεις των «Στοιχείων» ο ερευνητής είδε ότι τα διαγράμματα εμφάνιζαν σημαντικές διαφορές. Είχαν υποστεί αλλαγές με τον χρόνο, ακολουθώντας τις ανάγκες και τους σκοπούς του κάθε αντιγράφου και της εκάστοτε εποχής. «Καθώς το κείμενο μεταφραζόταν, τα διαγράμματα με κάποιον τρόπο μεταφράζονταν και αυτά, ενώ επίσης άλλαξαν περνώντας από τον πάπυρο στην περγαμηνή, στα χειρόγραφα βιβλία και τελικά στα τυπωμένα βιβλία» αναφέρει, προσθέτοντας πως μια πρώτη παρατήρηση που έκανε ήταν ότι πολύ συχνά τα σχήματα δεν είναι καθόλου καλής ποιότητας. «Ειδικά στις πρώτες εκδοχές η ποιότητά τους ήταν πολύ κακή, οι μετρικές πληροφορίες αγνοούνταν παντελώς. Με τον χρόνο όμως εξελίχθηκαν και βελτιώθηκαν σε ποιότητα ώστε να υπηρετούν καλύτερα το κείμενο».

Παρά το γεγονός ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους τα διαγράμματα τείνουν να αντιμετωπίζονται ως δευτερεύοντα, ήσσονος σημασίας «συνοδευτικά» του κειμένου, ορισμένες φορές, όπως διαπίστωσε ο ερευνητής, μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις. Μια τέτοια έκπληξη ήταν ότι εντόπισε σε κάποια από αυτά μαθηματικές πληροφορίες οι οποίες δεν υπήρχαν στο κείμενο. «Κάποιοι μελετητές είχαν κάνει τα σχόλιά τους αφήνοντας τα σημάδια τους στα σχήματα» εξηγεί.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 20 Ιούλιος 2018 15:45 Περισσoτερα...
 

Κινεζικός υπερυπολογιστής ο ταχύτερος στον κόσμο

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Ο Sunway TaihuLight έχει ισχύ 93 petaFLOPS και κρατά για δεύτερη χρονιά την πρώτη θέση στη διεθνή κατάταξη Top 500

 

?š???½?????????Œ?‚ ?…?€????…?€???»???³???ƒ?„???‚ ?? ?„?±?‡??„??????‚ ?ƒ?„???½ ???Œ?ƒ????

 

O Sunway TaihuLight προσφέρει υπερδιπλάσια ισχύ σε σχέση με το δεύτερο σύστημα της κατάταξης

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  19/06/2017

 

O Sunway TaihuLight προσφέρει υπερδιπλάσια ισχύ σε σχέση με το δεύτερο σύστημα της κατάταξης

Μάνχαϊμ

 

Ο κινεζικός υπερυπολογιστής διατηρεί για δεύτερη χρονιά τον τίτλο του ταχύτερου υπολογιστή στον κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ χάνουν για πρώτη φορά μια θέση στην κορυφαία τριάδα της διεθνούς κατάταξης Top500. (ΤOP500 List - June 2017)

 


O Sunway TaihuLight του κινεζικού Εθνικού Κέντρου Υπερυπολογιστών έχει ισχύ 93 petaFLOPS, ή 93 τετράκις εκατομμυρίων υπολογισμών κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. 

Ο Τianhe-2, με ισχύ 33,9 petaFLOPS , ήταν επί τρία συνεχόμενα έτη ο ισχυρότερος υπολογιστής στον κόσμο, ώσπου ο TaihuLight τον πέρασε με μεγάλη διαφορά τον Ιούνιο του 2016. 

Στην τρίτη θέση του Top500 αναρριχήθηκε ο ελβετικός Piz Daint, ο οποίος προσφέρει ισχύ 19,6 petaFLOPS μετά την αναβάθμισή του.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 20 Ιούλιος 2018 15:48 Περισσoτερα...
 

94 πιάτα αλουμινίου σε μια μηχανή Van de Graaff

E-mail Εκτύπωση PDF

Posted on 18/07/2018

 

en.wikipedia.org

Θέτοντας σε λειτουργία την ηλεκτροστατική γεννήτρια VandeGraaff ελεύθερα ηλεκτρόνια μεταφέρονται από την αγώγιμη σφαίρα στη γη και η σφαίρα φορτίζεται θετικά. Οι γεννήτριες Van der Graaff μπορούν να συσσωρεύσουν φορτίο που αντιστοιχεί σε πολύ μεγάλες διαφορές δυναμικού ? μέχρι και χιλιάδες Volt.

Τι θα συμβεί αν στην αγώγιμη σφαίρα τοποθετήσουμε 94 πιάτα αλουμινίου και θέσουμε σε λειτουργία την μηχανή; Γιατί τοποθετήθηκαν 94 πιάτα;

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=BTGXJ9TtueI

 

ΠΗΓΗ: https://physicsgg.me

 

Οι Χάφελε και Κίτιγκ επιβεβαιώνουν τον Αϊνστάιν

E-mail Εκτύπωση PDF

 

?Ÿ?? Hafele ???±?? Keating ?€?¬?½?‰ ?ƒ?? ?­?½?± ?????€????????Œ ?±??????ƒ???¬?†???‚, ???? ????? ?±?€?Œ ?„?± ?±?„?????????¬ ????»?Œ?³???± ?„???…?‚ ???±?? ?????± ?±??????ƒ?…?½?????Œ?‚.

 

Οι Hafele και Keating πάνω σε ένα εμπορικό αεροσκάφος με δύο ατομικά ρολόγια και μια αεροσυνοδός.

 

Βρισκόμαστε στο 1971.

Οι Χάφελε (Joseph C. Hafele) κι ο Κίτιγκ (Richard E. Keating) έχουν προμηθευτεί τρία ατομικά ρολόγια, τα καλύτερα που φτιάχτηκαν ποτέ. Με το που συγχρονίζονται μεταξύ τους, παραμένουν συγχρονισμένα με εκπληκτική ακρίβεια. Δεν αποκλίνουν πιο πολύ από ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μέσα σε εκατομμύρια χρόνια. Είναι πράγματι πολύ αξιόπιστα.

Οι Χάφελε και Κίτιγκ λοιπόν είχαν τρία τέτοια. Συγχρονισμένα.

Και τα πήγαν σ? ένα αεροδρόμιο.

Κράτησαν το ένα στο έδαφος, στην αίθουσα του αεροδρομίου, και στην κυριολεξία έκλεισαν θέση για τα άλλα δυο σε δυο εμπορικά αεροσκάφη.

Και μόνο που φαντάζομαι την αντίδραση των άλλων επιβατών, χαμογελώ ?

Τέλος πάντων, και τα δυο αεροσκάφη απογειώθηκαν. Το ένα πέταξε ανατολικά, το άλλο δυτικά, γύρω απ? τη Γη, και τελικά προσγειώθηκαν ξανά στο αεροδρόμιο απ? όπου αναχώρησαν, για να ξαναβρούν το συγχρονισμένο τους ταίρι. Μιας και η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της προς ανατολάς, το να πετάς ανατολικά ή δυτικά συνεπάγεται μια μικρή διαφορά στις συνολικές σχετικές ταχύτητες των αεροσκαφών και των αεροδρομίων.

Περισσoτερα...
 


Σελίδα 1 από 141

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

Διαφήμιση

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1932

Εφευρίσκεται το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου