Φίλοι του Τ.Μ.Θ.

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

ΑΡΧΗ | Δραστηριότητες | Περίοδος 2010 - 2012 | Ο πρώτος Πειραματικός Σταθμός Τηλεόρασης στην Ελλάδα - ΔΕΘ 1960

Ο πρώτος Πειραματικός Σταθμός Τηλεόρασης στην Ελλάδα - ΔΕΘ 1960

E-mail Εκτύπωση PDF

 Στις 3 Σεπτεμβρίου 2010 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την εγκατάσταση και λειτουργία από την ΔΕΗ του πειραματικού Σταθμού τηλεόρασης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 1960.

 Το γεγονός της λειτουργίας του Σταθμού θεωρήθηκε μεγάλο επίτευγμα για την εποχή εκείνη, διότι αποτέλεσε την «Πρώτη Δοκιμή» για την ίδρυση τηλεοπτικού σταθμούστην Ελλάδα. Το πρωτοπόρο αυτό έργο εντυπωσίασε τότε το κοινό και τον τύπο και προσείλκυσε στο στούντιο πλήθος προσωπικοτήτων της εποχής.  

Η αρχική ιδέα της εγκατάστασης και λειτουργίας του πειραματικού σταθμού τηλεόρασης ήταν του Μάνου Ιατρίδη, Προϊστάμενου, τότε, του Τμήματος Γενικής Διαφώτισης της ΔΕΗ.  Ο Μάνος Ιατρίδης είχε μεταξύ των άλλων καθηκόντων του και την ευθύνη για την οργάνωση του περιπτέρου της ΔΕΗ, που λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, κάθε Σεπτέμβριο. Η λειτουργία του περιπτέρου για το έτος 1960 ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί τη χρονιά αυτή η ΔΕΗ έκλεινε δέκα χρόνια λειτουργίας και ανάπτυξης.

Ο Μάνος Ιατρίδης πρότεινε στη διοίκηση της ΔΕΗ την οργάνωση στο περίπτερο ενός μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού και παράλληλα τη δημιουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος θα πραγματοποιούσε εκπομπή στην περιοχή Θεσσαλονίκης καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας της Έκθεσης.

Οι προτάσεις αυτές εγκρίθηκαν από τη Διοίκηση και άρχισε η προσπάθεια της εγκατάστασης του Σταθμού τηλεόρασης, που προχώρησε επιτυχώς, παρά τις δυσκολίες λόγω της σύνθετης και άγνωσης τότε στην Ελλάδα τεχνολογίας, του κόστους και του απαιτούμενου χρόνου. Το στούντιο και ο τεχνικός εξοπλισμός της τηλεόρασης αποφασίσθηκε να εγκατασταθούν στο χώρο της κυκλικής αίθουσας του περιπτέρου της ΔΕΗ στη ΔΕΘ και προς αυτήν την κατεύθυνση άρχισαν από νωρίς οι προκαταρκτικές εργασίες διαμόρφωσης των χώρων .

Ένα σημαντικό τμήμα του εξοπλισμού προσέφερε δωρεάν η ολλανδική εταιρία Philips, ενώ το υπόλοιπο υλικό αναζητήθηκε από εγχώριους φορείς και κυρίως κατασκευάστηκε από τους συνεργάτες με οδηγό και αρωγό την ελληνική ευφυία και εφευρετικότητα. Η εγκατάσταση του πομπού και του τεχνικού εξπλισμού του σταθμού τηλεόρασης πραγματοποιήθηκε, κάτω από την επίβλεψη του Μάνου Ιατρίδη, από τεχνικούς της Philips συνεπικορούμενους από επιλεγμένο τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ και Έλληνες ειδικούς των εργαστηρίων ELECTRONICA.

Ο σταθμός λειτούργησε επιτυχώς επί τρεις εβδομάδες. Το Πρόγραμμα περιελάμβανε επικαιρότητα και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Πλαισιώθηκε από πολλούς δημοσιογράφους και καλλιτέχνες, όπως τον Βασίλη Καζαντζή, τον Άλκη Στέα, τον Γιώργο Οικονομίδη,  την Ραλλού Μάνου, τη Μαίρη Λω, τον Νίκυ Γιάκοβλεφ, την ορχήστρα Λαβράνου κ. ά

 Επίσης από το στούντιο πέρασε ένας μεγάλος αριθμός διασημοτήτων, όπως ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Βασιλεύς Παύλος, Βουλευτές, Βιομηχάνους, Καλλιτέχνες και άλλους επίσημους

Η εκπομπή του Σταθμού τηλεόρασης πραγματοποιούνταν ανελλιπώς κάθε βράδυ, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της Έκθεσης από 07:30 έως 10:00. Την εκπομπή παρακολουθούσαν χιλιάδες πολίτες από τους 100 δέκτες της Philips, που είχαν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία της περιοχής Θεσσαλονίκης.

Ο Μάνος Ιατρίδης έχει εκδώσει το έτος 1980 ένα ενδιαφέρον φυλλάδιο με τίτλο «Η Πρώτη Δοκιμή», το περιεχόμενο του οποίου, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Σωματείου «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» (www.tmth.gr), η οποία φιλοξενεί και το παρόν άρθρο.

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 29 Οκτώβριος 2010 12:05  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

1967

Πραγματοποιείται με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς.

Μαθητικο Συνεδριο Πληροφορικης

ΤVSpot Τεχνικού Μουσείου